Wesele wariant I
Powitanie Młodej pary chlebem i solą lub innej formie proponowanej przez Państwa Młodych, a że nie samym chlebem człowiek żyje na Nowożeńców oraz zaproszonych gości czekać będzie załoga Gospody roznosząca lampki szampana bądź lufki Gospodowej nalewki.
Zupa (wariant jednej zupy do wyboru z zaproponowanych poniżej)
Danie Główne (wariant do wyboru z zaproponowanych poniżej)
Wszystkie propozycje drugich dań podawane są z dodatkami: ziemniaki/pieczywo, 3 rodzaje sezonowych surówek.
Zimne przekąski podane w formie mazurskiego wozu drabiniastego pełnego tradycyjnych potraw zastawianych bezpośrednio po obiedzie; i tak: smalczyk gospodowy podawany z ogórkami kwaszonymi i dwoma rodzajami pieczywa, deski wędlin szlachetnych, pieczonych mięsiw, boczek pieczony w ziołach, sałatki jarzynowe i warzywne, śledzie na trzy rodzaje przygotowane, szczupak faszerowany. To wszystko z dodatkami: marynaty własnego wyrobu min, żurawina, buraczki wg, przepisu Mikołaja Reja, chrzan z burakami, chleb pszenny, razowy, bułeczki, świeże wiejskie masło.
Drugie danie gorące (wariant do wyboru z zaproponowanych poniżej)
Napitki: woda, soki napitki gorące tj. kawa, herbata w kąciku kawowym przez cały czas wesela dostępne - bez ograniczeń!
Cena powyższego wariantu 299 zł / osoba*
Przy100-u osobach - w cenie wesela zapewniamy poprawiny w formie późnego śniadania. Śniadanie w formie suto zastawionego stołu "szwedzkiego" uginającego się pod ciężarem regionalnych przysmaków: danie na ciepło, świeże wędliny, pieczone pasztety, kiełbasy, ser biały i żółty, świeże wiejskie masło, konfitury i powidła własnej roboty, miód z miejscowej pasieki, sałatka, jogurty, świeże bułeczki, pieczywo pszenne i razowe oraz ciepłe, zimne mleko, płatki. Napitki: woda mineralna, soki, kawa/ herbata
Zupa (wariant jednej zupy do wyboru z zaproponowanych poniżej)
- Rosół z domowym makaronem
- Barszcz czerwony z kołdunami
- Flaczki wołowe z zielonym koperkiem
- Solianka - pikantna zupa gulaszowa oparta na oryginalnym przepisie rosyjskim
- Pieczeń smakosza - karkówka pieczona w miodzie
- Klepańce - kotlety grubo mielone wieprzowo - wołowe
- Zazdrosne zawijańce - zrazy wołowe z nadzieniem niespodzianką
- Żeberka w karmelu - pieczone żeberka podane z kapustą z patelni zasmażaną w karmel
Zimne przekąski podane w formie mazurskiego wozu drabiniastego pełnego tradycyjnych potraw zastawianych bezpośrednio po obiedzie; i tak: smalczyk gospodowy podawany z ogórkami kwaszonymi i dwoma rodzajami pieczywa, deski wędlin szlachetnych, pieczonych mięsiw, boczek pieczony w ziołach, sałatki jarzynowe i warzywne, śledzie na trzy rodzaje przygotowane, szczupak faszerowany. To wszystko z dodatkami: marynaty własnego wyrobu min, żurawina, buraczki wg, przepisu Mikołaja Reja, chrzan z burakami, chleb pszenny, razowy, bułeczki, świeże wiejskie masło.
Drugie danie gorące (wariant do wyboru z zaproponowanych poniżej)
- Bigos z białą kiełbasą
- Żurek z kiełbaską na wędzonce
- Schab w sosie śliwkowym
- Mix dzyndzałków - dzyndzałki z hreczką (pierogi domowej roboty z nadzieniem z kaszy gryczanej, skwarek z boczku i jajka na twardo), dzyndzałki z mięsem, dzyndzałki z twarogiem. Dzyndzałki podane w glinianych misach suto okraszone śmietaną i skrzeczkami - zwycięskie danie w konkurencji na najlepszą potrawę regionalną Warmii i Mazur
Słodkości:
- Tort
- Trzy rodzaje ciasta domowego wypieku
Cena powyższego wariantu 299 zł / osoba*
Przy100-u osobach - w cenie wesela zapewniamy poprawiny w formie późnego śniadania. Śniadanie w formie suto zastawionego stołu "szwedzkiego" uginającego się pod ciężarem regionalnych przysmaków: danie na ciepło, świeże wędliny, pieczone pasztety, kiełbasy, ser biały i żółty, świeże wiejskie masło, konfitury i powidła własnej roboty, miód z miejscowej pasieki, sałatka, jogurty, świeże bułeczki, pieczywo pszenne i razowe oraz ciepłe, zimne mleko, płatki. Napitki: woda mineralna, soki, kawa/ herbata
* Cena wariantu skalkulowana dla min 70 os.